Étrend-kiegészítés cukorbetegeknek

A cukorbetegség, más néven diabétesz egy szénhidrát-anyagcserezavar, pontosabban a glükóz feldolgozási zavara. Két fő típusát különböztetjük meg, az 1-es és 2-es típusú diabéteszt. Napjainkra már számos bizonyíték áll rendelkezésre, hogy cukorbetegként az életmódváltásnak köszönhetően jó eséllyel búcsúzhatunk akár a gyógyszeres terápiától is. Cikkünkben összefoglaljuk a betegség okait és tüneteit, természetes kezelési módjait, megelőzési javaslatait és a liposzómás vitaminok szerepét a cukorbetegség kezelésében.

Cukorbetegség kezelése természetesen

Tartalomjegyzék

Hazánkban közel 800 ezer regisztrált cukorbeteg él és nagyjából 1-1,5 millióra tehető azoknak a száma, akik diabéteszesek vagy a betegséget megelőző utolsó stádiumban vannak, de mivel nem mennek el orvosi szűrővizsgálatra, így még nem diagnosztizálták őket. A rendszeres szűrések éppen ezért rendkívül fontosak, ugyanis aki nem változtat az életmódján, annál 5-10 év alatt szinte biztosan kialakul a 2-es típusú diabétesz.

 

Mi az a cukorbetegség?

Cukorbetegség esetén a szervezetben kevés inzulin termelődik, így a cukor a vérben halmozódik fel, nem jut be a sejtekbe, ezáltal a vércukorszint emelkedik. A folyamat eredménye az energiatermelés csökkenése és a szervezet legyengülése.  

Az egészséges vércukorszint éhgyomorra 5,5 mmol/l-nál alacsonyabb. Ha a glükózszint 5,5-6,95 mmol/l között alakul, akkor prediabéteszről, ha az éhgyomri vércukorszint 7,0mmol/l fölött van, cukorbetegség áll fenn.

A diabétesz  típusai

A cukorbetegség két fő típusának kialakulási körülményei különböznek; míg a 2-es típusú diabétesz leginkább életmódbeli tényezőkre, elhízásra vezethető vissza, a másik a “gyerekkoriként” is emlegetett, autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz

  • A 2-es típusú cukorbetegség során az inzulin nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetben, ezért a cukor sem tud lebomlani. Erre a hasnyálmirigy is rosszul reagál, így még több inzulint termel, de a nagy hajtás következtében bizonyos idő után kimerül, tönkremegy. 
  • Az 1-es típusú diabétesz esetében immunrendszeri okok miatt károsodnak a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei,  ezért van szükség eleve annak a pótlására. 
  • Létezik terhességi diabétesz is, más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot a legtöbb esetben csupán a baba megszületéséig tart. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő.

Az inzulinrezisztencia 

Manapság egyre gyakrabban olvashatunk, hallhatunk a kifejezésről, ám sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent. Az inzulinrezisztencia (IR) szintén a szénhidrát-anyagcsere zavara. Olyan állapot, amikor sejtjeink nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Az inzulin fontos feladata, hogy a glükóz a sejtekbe beépülve energiához juttassa azokat.

Inzulinrezisztencia során a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ami a hasnyálmirigyet még több inzulin előállítására készteti. Egy idő után azonban a bétasejtek nem lesznek képesek kielégíteni a megnövekedett inzulin igényt, aminek nyomán a lebontatlan glükóz felhalmozódik a véráramban, és cukorbetegség kialakulásához vezet.

Előfordulásában fontos szerepet játszhat a családi halmozódás, ha már volt a családban cukorbeteg, továbbá növeli a kialakulás kockázatát a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás.

A cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegségnek tünetei sokáig nincsenek, jellemzően “csöndesen”, lappangva alakul ki. Az érintettek általában jól érzi magukat vagy csak nagyon enyhe a fáradékonyság. Az is előfordulhat, hogy maga a diabétesz hosszú évek óta fennáll már, amikor a diagnózis megszületik. Gyanakodni gyakran csak a szövődmények miatt szoktak rá, vagy csak egy rutin vérvétel során “véletlenül” fedezik fel a betegséget.

Az 1-es típusú diabétesznek viszont más tünetei vannak. Ebben az esetben a cukor a hiányzó inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben felszaporodik, majd a vesén keresztül távozik. Emiatt jelentkezik a betegség első tünete: a gyakori és bőséges vizeletürítést. Az elvesztett folyadékot pótolva a betegek nagyon sokat isznak, akár napi 4-5 literre is szükségük lehet. Mivel a sejtek az inzulin hiányában nem jutnak cukorhoz, az 1-es típusú diabétesznél a fogyás is beindul – annak ellenére, hogy az érintettek étvágya jó. A sejtek és azáltal a test éhezése fáradékonyságot, gyengeséget okoz, a betegek gyakorta aluszékonnyá válnak, nem tudnak figyelni, nem bírják a terhelést.

A cukorbetegséget vérvizsgálattal már a betegség korai szakaszában diagnosztizálni lehet. A vizsgálat során az éhgyomri vércukorszintet és a terheléses vércukorszintet nézik meg, ellenőrizhetik az inzulinszinteket is. Miután a cukorbetegség gyakran vesekárosító, ezért első lépésbe a vese vizsgálata is beletartozik a vérvételnél. Ezt követően külön vizsgálatokkal azt is felmérhetik, hogy már kialakultak-e esetleges szövődmények.

Liposzómás vitamin a normál vércukorszintért

A cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal szükséges kezelni, viszont a 2-es típus fennállásakor - a beteg állapotát figyelembe véve - több terápiás mód is rendelkezésre áll. A legfontosabb kezelési módszer a megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott életmód kialakítása. A 2-es típusú cukorbetegek a nagy része kifejezett súlyfelesleggel küzd. A súlytöbblet magasabb vércukorszintet, inzulinrezisztenciát eredményez és fordítva. Ezért nagyon fontos, hogy optimalizáljuk a testsúlyunkat! A legtöbb esetben az életmódváltás elegendőnek bizonyul. Továbbá előfordulhat az is, hogy az eleinte még szükséges gyógyszeres kezelés a kitartóan alkalmazott életmód terápia következtében elhagyható vagy csökkenthető a dózis. 

A 2-es típusú diabétesz megelőzése egészséges életmóddal

  • Figyeljünk a testsúlyunkra!
  • A diabétesz kialakulását eredményezheti a mozgásszegény életmód és a helytelen étkezés is egyaránt. Ne feledjük; minél nagyobb egy ember súlyfeleslege, annál magasabb a diabétesz kockázata. Egyes kutatások szerint még az extrémen túlsúlyos embereknél jelentősen, akár 70%-kal csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának esélye, amennyiben 5%-ot le tudnak adni a testtömegükből! Ehhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a kontrollált napi kalóriabevitel. Kevesebbet és minden esetben minőségi táplálékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a fogyás beinduljon és az ideális testsúly hosszútávon is fenntartható legyen.

  •  Bátran az ecetes előételekkel!
  • Sokan nem is gondolnák, de ha a főétkezések előtt eszünk egy kis zöldséget, salátát balzsam- vagy almaecetes öntettel, máris sokat tettünk a vércukorszintünk kordában tartásáért. Az Arizonai Állami Egyetem kutatása szerint a csökkent cukortoleranciás állapotban lévő személyek vércukorszintje nem emelkedik az egekbe egy szénhidrátokban gazdag főétkezést követően, ha előtte egy kis ecetet fogyasztanak, minek okán az ecet fékezi a cukor felszívódását elősegítő enzim termelődését.

  •  Séta és gyaloglás minden mennyiségben!
  • A szakértők szerint heti 4 óra mozgás vagy nagyjából 30 perc aktív séta naponta jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, még abban az esetben is, ha ez nem jár együtt fogyással. A passzív, mozgásszegény életmód számtalan veszélyt hordoz magában, elég csak a szív- és érrendszeri problémákra vagy a mozgásszervi megbetegedésekre gondolni. Naponta csupán 30 perc gyaloglással már sokat tehetünk az egészségünkért! Tuti tippek: egy-két buszmegállónyi távot tegyünk meg inkább gyalogosan, tegyük le a kocsinkat távolabb a munkahelyünktől, hétvégén pedig kiránduljunk és túrázzunk!

  •  Relaxáció, pihenés és stresszoldás
  • A stresszes helyzetek során szaporább lesz a pulzusunk, nő a vérnyomásunk, gyorsabb lesz a légzésünk, vércukorszintünk pedig megugrik. Ha nem tanuljuk meg ezeket a feszült szituációkat kontrollálni és kezelni, számos egészségügyi problémánk, így akár cukorbetegségünk is kialakulhat. A jó hír az, hogy egyszerű relaxációs gyakorlatokkal, jógával, meditációs légzéssel segíthetjük kordában tartani a vércukorszintünket. Kezdjük jógával, meditációval vagy sétával a napot és mindig hagyjunk időt a regenerálódásra!

  •  Minőségi alvás
  • A mély, pihentető alvás elengedhetetlen a szervezetünk számára. Akik kevesebb, mint 6 órát alszanak éjjelente, azoknál megduplázódik a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Talán meglepő lehet, de szintén káros, ha valaki 8 óránál jelentősen többet alszik, ilyenkor háromszoros rizikófaktorral kell számolni. Ha túl keveset vagy túl sokat alszunk, az idegrendszerünk vészüzemre áll át, ez pedig zavarja a hormonokat abban, hogy szabályozzák a vércukorszintet. Figyeljünk oda testünk jelzéseire! Feküdjünk és keljünk mindig ugyanabban az időpontban, aludjunk 6-8 órát naponta!

  • Járjunk rendszeresen szűrésre!
  • Évente ajánlott szűrővizsgálatokon részt vennünk. Rendszeresen érdemes megnézetni a vércukorszintünket, hogy időben megtudhatjuk, ha esetleg cukorbetegség előtti állapotba kerültünk. Ilyenkor még visszafordíthatjuk a folyamatot megfelelő mennyiségű mozgással, diétával és életmóddal.

    Összefoglalva: A megfelelően kialakított életmód nemcsak csökkenti a cukorbetegség rizikóját, de a már kialakult betegségben is jelentős javulás érhető el általa!

    Étrend cukorbetegeknek

    A természetben számos olyan gyógynövény található, amelyek segíthetnek szabályozni az anyagcsere folyamataidat és csökkenteni a vércukorszintedet. Ilyen a fahéj, a gyermekláncfű, a görögszénmag, az erdei szederlevél, a csalán és kurkuma.

    Liposzómás vitamin a normál vércukorszint fenntartásáért

    A Curcumin 50 liposzómás étrend-kiegészítő fő összetevője a kurkuma, amely az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény, pozitív hatásait a modern orvostudomány is felfedezte. Hatékony gyulladáscsökkentő és kiváló antioxidáns.

    A kurkumin alkalmazása ajánlott a gyulladásos megbetegedések kezelésére, hiszen befolyásolhatja a gyulladás folyamataiban kulcsszerepet játszó anyagok működését, antioxidáns hatásának köszönhetően pedig fokozhatja a sejtek oxidatív stressz elleni védekezését. 

    Alkalmazása javasolt:

    • Allergia által okozott légúti gyulladás esetén
    • Reumás panaszok enyhítésére
    • Cukorbetegség és annak kialakulásának kockázata esetén

    A nagyszerű Kurkumin kurkuma-kivonatból: A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot ígéretes hatóanyagnak tartják gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésében. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez. A kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrögképződést okozó tromboxán termelődését is. 

    Fedezt fel Te is az allergénmentes, vegán, újrahasznosított csomagolásban elérhető liposzómás technológia innovatív megoldásait! Rendelj még ma!

     

     

    Források:


    https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/cukorbetegseg/cukorbetegseg-a-szakember-szerint-igy-kezelheto-gyogyszer-nelkul/4d5rqws

    https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cukorbetegseg

    https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/a-6-legjobb-gyogynoveny-cukorbetegsegre

    https://bhc.hu/betegsegek/cukorbetegseg/

    https://medicoverkorhaz.hu/blog/inzulinrezisztencia-vizsgalat/

    Vissza a blogba